Indeklimaets betydning for dig

Danskerne tilbringer omkring 80-90 % af deres tid indenfor. Sagt på en anden måde bruger danskerne i gennemsnit 16 timer af et døgn i deres bolig.

Derfor er det utroligt vigtigt, at indeklimaet i din bolig er godt, for er det dårligt, kan det påvirke dit helbred negativt.

 

Hvad kan et dårligt indeklima medføre?

Et dårligt indeklima kan påvirke dig på rigtig mange forskellige måder. Helt fra små irriterende sygdom til større alvorlige sygdomme kan være den yderste konsekvens. Hver femte person i Danmark lider af allergi i en eller anden grad, og tallet har været stigende de seneste 20 år. Forskere peger på dårligt indeklima som en af årsagerne til de mange allergiramte danskere.

Men rigtig dårligt indeklima kan også føre til langt mere alvorlige sygdomme som kræft. Hvis boligen ofte er fyldt af tobaksrøg, hvis der er asbest i boligen, eller hvis der kommer radioaktiv stråling fra undergrunden, kan det føre til kræftsygdomme.

Fugt i boligen, støj og skimmelsvamp kan alle forekomme i en bolig med dårligt klima, og disse faktorer kan være medvirkende til, at du udvikler allergiske reaktioner, som kan medføre kløende øjne og gane, løbende eller stoppet næse, træthed og svimmelhed.

Se også: 10 tips til et bedre klima i hjemmet

 

Sådan undgår du dårligt indeklima

En af de helt store syndere er fugt. Fugt går at skimmelsvamp og husstøvmider trives bedre, så det gælder bare om at komme det til livs, før det fører til allergi og sygdom. Her er nogle tegn på, at dit hjem er fugtigt.

  • Dug på indersiden af ruder og på vægge
  • Muggen lugt i boligen
  • Svampevækst på vægge eller i fuger
  • Skuffer og døre, der binder, fordi de har suget fugt
  • Tapet og maling, der buler ud eller løsner sig

Hvis din bolig er offer for nogle af disse ting, er der nogle ting, du kan gøre, for at fjerne fugten fra din bolig og opnå et bedre indeklima. Du kan se de 3 ting nedenfor og alternativt kan du købe nogle af de gode affugtere på markedet, der kan hjælpe med at skabe et godt miljø i hjemmet. De vil i hvert fald være et godt supplement.

  • Luft ud

Den vigtigste ting for at få et godt indeklima er masser af udluftning. Åben vinduerne minimum ti minutter morgen og ti minutter aften, så luften i din bolig bliver skiftet ud i løbet af dagen. Særligt på badeværelset og i køkkenet, hvor der ofte er meget vanddamp, er det vigtigt at få luftet meget ud. Luft altid ud efter et bad og efter madlavning.

  • Gør rent

Udover at fjerne fugt, er det også vigtig at få støvsuget ofte i boligen, så der ikke ligger for meget støv rundt omkring. I de kolde måneder, hvor vi befinder os rigtig meget indendørs, er det endnu vigtigere at få fjernet støvet fra dit hjem.

  • Fjern kemikalier

Rigtig mange af de ting, du har i dit hjem, afgiver kemikalier. Kig derfor efter, når du køber et nyt tæppe eller skal male børneværelset og gå efter produkter med lavt indhold af kemikalier.

Oliver