Tænker du på indemiljøet?

Du kender sikkert følelsen af at sidde i et alt for varmt lokale, som lugter lidt muggent. Det er aldrig behageligt at befinde sig i et rum med dårligt indeklima, og det er faktisk videnskabeligt bevist, at det kan føre til sygdom.

Derfor er det utroligt vigtigt at tænke på indemiljøet i din lejlighed, på din arbejdsplads, og hvor du ellers befinder dig meget.

Indeklimaet betyder mere, end du tror

Dårlig luft, for høj temperatur og en muggen lugt i luften. Det er tegn på et dårligt indeklima, og det bør du for alt i verden forsøge at undgå. Det kan føre til sygdomme som forkølelse og snue, og det kan være slemt nok. Men det kan også gå dig meget værre, hvis du opholder dig i et dårligt klima lang tid ad gangen.

Der er lavet undersøgelser, der viser, at et dårligt indemiljø kan føre til længerevarende sygdomme som allergi eller længere perioder med kvalme og svimmelhed. Men hvis der ikke lugter markant, og temperaturen ikke er for høj, kan det være svært at lægge mærke til, hvornår der er dårligt indeklima i din lejlighed eller på din arbejdsplads.

Hvis du oplever irritation i dine øjne, ører eller hals, får udslæt, rødme eller kløe i huden, ofte har hovedpine og føler dig træt eller tit får kvalme og blive svimmel, kan det sagtens skylde, at der er dårligt indeklima et eller flere af det steder, hvor du opholder dig mest.

Tjek også vores artikel om indemiljøets betydning for dig.

Hvordan får jeg et bedre indeklima?

Heldigvis findes der nogle ret simple måder at skabe et bedre indemiljø i din lejlighed eller på din arbejdsplads. For det første skal du sørge for at lufte ud så meget som overhovedet muligt. Hvis der er koldt uden for, kan det selvfølgelig være surt at skulle åbne vinduerne og lukke al den varme luft ud, men på sigt kan det sagtens betale sig.

Sørg for som minimum at lufte ud omkring 10 minutter to gange om dagen.

Den anden meget simple ting du kan gøre, for at undgå et dårligt indemiljø, er at gøre rent hyppigt. Hvis du får svinget støvsugeren eller kosten ofte, undgår du at der hober sig støv op, som på sigt vil begynde at irritere dine luftveje. Du undgår også, at der opstår skimmelsvamp rundt omkring, hvis du sørger for at få vasket gulve og vægge en gang imellem.

På DinGuide kan du få flere gode tips og råd til at styrke miljøet i hjemmet. De har skrevet en guide med 3 af de vigtigste ting.

admin